Zonneboilers

Leegloopsysteem

De zonneboiler met leegloopsysteem, of drukloos systeem zoals het ook genoemd wordt, werkt uitsluitend met water. Als de temperatuur van de zonnecollector warmer is dan het water in het boilervat, dan start de pomp van de zonneboiler. Het koude water wordt naar de zonnecollector gepompt en er komt warm water uit de collector in het boilervat.
Als het vat op temperatuur is (tussen 60 en 80 graden, afhankelijk van type systeem) valt de pomp uit en loopt al het water in het systeem terug naar het vat. Er blijft dus geen water of vloeistof achter in de collector.

Voordelen:

  • Geen risico op bevriezing of oververhitting
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Milieuvriendelijk

Systeem op druk

Deze zonneboilers werken met een water-glycolmengsel. Dit mengsel is vorstbestendig tot -20 graden. De circulatiepomp start op als de collector warmer is dan het vat. Belangrijk is dat het boilervat juist gedimensioneerd is t.o.v. het collector oppervlak zodat de vloeistof in het systeem niet te warm wordt en de drukopbouw niet te groot wordt zodat de vloeistof niet oververhit of de overdrukventielen open gaan.
Deze systemen zijn complexer (overdrukventielen, ontluchters, …) en niet onderhoudsvrij. Glycol moet iedere 4 jaar gecontroleerd worden en mogelijk vervangen worden. Glycol verliest zijn vorsteigenschappen door de jaren heen.

Rosseel Jasper

Voor zonneboilers met leegloop principe of zonneboilers met druksysteem doet u best beroep op een specialist: Jasper Rosseel in Lokeren.